Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Bröstryggsbesvär

Bröstryggsbesvär:
Vanligt förekommande anledningar till smärtor mellan skulderbladen i bröstryggen är arbete framför skärm i högt tempo med dålig ergonomi och hållning. Detta kan medföra låsningar i lederna mellan revben och ryggrad, spänd muskulatur i bröst och bröstrygg. Stress, ångest och depression påverkar också vår andning och medför ofta spänningar som leder till smärta. Frakturer och diskbråck kan självklart också leda till just besvär i bröstrygg. Ta alltid smärtor i bröstryggen på allvar, då de i vissa fall kan vara relaterade till hjärtproblem.

Ergonomi:
Vanligt förekommande är att vi sitter framåtlutade med framåtroterade axlar, spända armar och krummad bröstrygg. Detta medför att vi skapar spänningar i bröstmuskulaturen både på framsidan och baksidan, vilket i sin tur leder till smärta. När vi får ont så spänner vi oss, och detta leder till sämre cirkulation till muskeln och därmed mer smärta. Vi hamnar lätt i en ond cirkel.

Åtgärd:
För att avlasta bröstrygg och minska på smärtor i detta område, så bör man först och främst tänka på sin hållning. Vidare bör man variera sin arbetsställning ofta, ta mycket pauser och röra på armar och axlar samt stretcha bröstets framsida och baksida flera gånger om dagen. Du bör arbeta med mus nära kroppen eller centrerat samt försöka avlasta armarna på bordytan alternativt på ett underarmstöd. Du bör arbeta med överarmen intill kroppen, samt ha alltid i utgångsläge 90 graders vinkel i armbågsleden. Se till att du ställer in skärm, bord och stol anpassat efter dig.

Behandling:
Massage som mjukar upp spända muskler, regelbunden stretch av bröstmuskulatur och behandling efter behov utförd av sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat. Vid oro och smärta i bröstrygg uppsök alltid läkare för expertis för att kunna utesluta hjärtproblem. Vidare behöver vi oftast träna upp och stärka vår hållningsmuskulatur samt muskulaturen mellan skulderbladen där man ofta är svag. Vid akuta låsningar kan ispåse lindra. Värme kan också hjälpa muskulaturen att bli mer avslappnad. Fokus på lugn och djup andning.

Hjälpmedel:  
Med hjälp av ett underarmstöd och ett centrerat styrdon så kan du arbeta nära kroppen där du är stark samt avlasta armarna, och slipper därmed hamna framåtlutad över bordet (vilket ofta sker när vi avlastar armarna på bordytan). I denna position kan du enklare slappna av i bröstryggen. Vill man inte arbeta med ett centrerat styrdon så kan man självfallen använda en ergonomisk trådlös mus och arbeta med denna centrerat. Vill man inte byta ut sin mus alls, så funkar det givetvis att arbeta med ett tunnare underarmstöd tillsammans med sin vanliga mus.

Produkter

Handla


Information